20-07-07

Je ziet er goed uit...

Menig kankerpatient, ex-kankerpatient en chemo-ganger zal onderstaand gevoel misschien wel herkennen...het dubbelzinnige gevoel dat je overhoudt aan opmerkingen zoals "Je ziet er goed uit!", "Je klinkt goed!", "Het gaat gelijk goed met je want je ziet er beter uit" en alle varianten hierop. Je went er wel aan, vind ik, vooral omdat je weet dat ze goed bedoeld zijn, maar toen ik net met chemo begon kon ik me behoorlijk ergeren aan bovenstaande uitingen...

Hoe oprecht en opbeurend ze ook bedoeld zijn, ik vond zo'n compliment ronduit kwetsend. Niet omdat ik naast een tumor en uitzaaiingen ook ineens met een minderwaardigheidscomplex opgezadeld zit, maar omdat ik me zo totaal niet voelde.. De eerste keer dat iemand die opmerking maakte was in het ziekenhuis. Ik had 4 dagen voordien te horen gekregen dat ik borstkanker had, 2 dagen eerder was ik opgenomen met hevige pijn in de rechterzij, die veroorzaakt werd door uitzaaiingen in de lever en nu kwam iemand me zeggen dat ik er goed uitzag???? Ik was geshokeerd... hoe iemand zo ongevoelig kon zijn, en zo'n debiele opmerking kon maken.... Ik wou er ook helemaal niet goed uitzien, ik wou er afschuwelijk uitzien, ik wou medelijden opwekken, ik wou huilende mensen rondom mij, mensen die samen met mij hun woede en frustratie uitten over het onrecht dat mij werd aangedaan, ... Maar nee, ik kreeg iemand die zich duidelijk sterk hield en niet beter kon bedenken dan: "Je ziet er goed uit!"...niet veel later zou ik merken dat deze persoon volgelingen had die in alle gedaanten kwamen, collega's, vrienden, familie.... iedereen houdt zich sterk en vind dat ik er goed uitzie.....

Bovendien vond ik het ook zo'n overbodige, nutteloze opmerking... (I mean of course I look good, darling, I was blessed by nature and always look gorgious...) wat deed dat er nu toe hoe ik er uit zag,...mijn lichaam was blijkbaar al enige tijd een tikkende tijdbom en ik ga het niet eens hebben over wat er zich ondertussen allemaal tussen mijn oren afspeelde.... Ik was ziek, en niet zomaar ziek, neee, geen griepje... maar KANKER..... jaja, K-A-N-K-E-R.....Dus wat doet het er toe of ik er goed uitzie of niet??? Dat neemt niet weg dat het niet goed gaat!!!.... Het ergste was echter dat ik het gevoel had dat iedereen eigenlijk tegen mij zei: " Je ziet er goed uit, dus zo slecht kan het wel niet je gaan, of zo slecht kan je je nu toch niet voelen? Ben je zeker dat je niet overdrijft?"... Tuurlijk bedoelde niemand dat zo, maar zo kwam het wel over...

Ondertussen zijn we een paar maand verder...en het went,...ik heb aanvaard dat ik gezien de omstandigheden er blijkbaar 'goed' uitzie.... whatever that means,.... ik heb er niet veel aan, maar ik merk dat het belangrijk is voor mijn omgeving, dat mensen opgelucht zijn als ze zien dat ik er 'goed' uitzie....dat ze het verder vertellen aan elkaar dat ik er 'goed' uitzie en dat iedereen dan blij en gerust kan kan zijn dat het ook wel goed met mij zal gaan....Want als ik er 'goed' uitzie dat zal het ook wel 'goed' met mij gaan, toch???

11:07 Gepost door me, myself and cancer in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

*** Alhoewel ik je niet persoonlijk ken, wil ik je toch veel sterkte toewensen.
Ik ben een streekgenootje met twee dochtertjes die ondertussen al tien jaar verder staat, maar die je gevoelens herkent alsof het gisteren was.

Gepost door: els | 20-07-07

Potverdorie... Het is telkens weer schrikken als ik ergens bij iemand lees dat het over borstkanker gaat en dat die persoon dan ook nog zo jong is.
Wat betreft je beschrijving in je postje hier van 'je ziet er goed uit': tja... dit klinkt me zo bekend in de oren.
Wens je het allerbeste en hoop dat de Taxol aanslaat. Datgene wat je omschrijft als 'hetgene ja altijd vergeet' is het misschien Herceptine?

Gepost door: lucretia | 21-07-07

Hallo ik ontdek je blogje en 'k wens je veel blogplezier toe..
Ik wens je ook heel veel beterschap toe.

Gepost door: christine | 22-07-07

Heel herkenbaar wat je schrijft. Ik zit in hetzelfde schuitje, borstkanker met uitzaaiingen naar de lever. Ik wens je heel veel sterkte!

Gepost door: Elly | 23-07-07

En of ik het herken! Hallo, ik ben naar het begin van je blog gedoken om meer over je verhaal te lezen en natuurlijk eerst en vooral je veel sterkte toe te wensen! Ik ben in het begin van mijn chemotherapie en herken dit fenomeen maar al te goed! ik voel er me nog rotter door, het doet me geen plezier, al wil ik er wel goed uitzien en al zie ik er misschien echt wel goed uit maar ik wil dat mensen weten hoe rot ik me voel, zo onmachtig rot ..
ik blijf verder lezen hoor, en blijf je steunen, geniet van je zoontje!
heel veel sterkte en liefs,
Claudine

Gepost door: Claudine | 23-06-08

De commentaren zijn gesloten.