18-08-07

Can getting cancer make you happy?

Toen ik al 'googelend' toevallig op een artikel met deze titel stootte bedacht ik geamuseerd, maar tergelijkertijd ook lichtjes geïrriteerd, dat alleen iemand die nog nooit kanker had gehad, het in z'n hoofd zou halen om het woord kanker in een zelfde zin als 'happy' te gebruiken. 5 zinnen in het artikel kreeg ik mijn gelijk, de auteur van het artikel had inderdaad (nog) geen kanker gehad. Nieuwschierig wat ze dan wel dacht te kunnen zeggen over kanker en gelukkig zijn, las ik verder.

De auteur trok haar optimistische conclusie uit enkele succesverhalen van ex-kankerpatienten, waaronder Lance Armstrong. Volgens haar zouden deze mensen nooit staan waar ze nu stonden als ze geen kanker hadden gehad. Deze stelling wordt bevestigd door de ex-kankerpatienten zelf. Iedereen die in het artikel aan het woord wordt gelaten is het er immers over eens dat de confrontatie met de dood hen heeft doen nadenken over wie ze zijn en wat ze willen doen met hun leven. 

Net op het moment dat je denkt dat de auteur kanker gaat verheerlijken als zijnde de nieuwste levenswijze, herinnert ze de lezer eraan dat ze niet beweert dat de wetenschap kanker te hebben en de behandeling die met de ziekte gepaard gaat, een pretje is. Maar, vervolgt ze, eenmaal je je ziekte aanvaard, gebeurd er iets magisch. Er opent zich een nieuwe wereld. Een wereld vol mogelijkheden die de meeste (gelukkige) mensen, die nooit met kanker geconfronteerd werden,  niet kennen.  Om je te helpen de ziekte te aanvaarden citeert ze verschillende ex-kankerpatienten die hun leven na kanker een drastische wendig hebben gegeven en nu, heel à la Americaine, mensen met slepende en dodelijke ziektes te begeleiden en leren omgaan met hun ziekte. Deze boeken met ronkende titels zoals 'the survivors guide', ' Here is the bright side'  zie ik eerder terecht komen in 'Oprah' of 'Dr. Phil' dan in mijn boekenkast, maar ik kan me voorstellen dat menig (Amerikaans) persoon er iets kan aan hebben. Zo stelt de auteur van 'Hapiness in a storm: Facing illness and embracing life as a survivor' voor om een 'personal happiness list' op te stellen met gelukkige herinneringen. De bedoeling van de lijst is niet alleen om je tijdens de behandeling te helpen mooie momenten te herinneren maar moet ook dienen als een aanmoediging om bewust nieuwe mooie momenten te beleven en creeëren. Omdat (ex-)kankerpatienten tijdens hun ziekte vaak hun prioriteiten hebben bijgesteld, en daardoor nieuwe inzichten in het leven en hun leven hebben verkregen, gaan ze bewuster om met het leven en de kansen die aangeboden worden. Daarom stellen veel ex-kankerpatienten dat ze gelukkiger zijn dan in het pre-kanker leven.

Als je de onderliggende boodschap van het artikel een beetje laat inzinken, Ik beeld me in dat het iets is à la 'sheer up, er is erger dan kanker...', dan kan ik me misschien wel vinden in de redenering dat kanker  gelukkig maakt. je gaat inderdaad anders in het leven staan als je bewust hebt nagedacht over het voorrecht gezond te mogen en kunnen zijn. Wie spartelt zich immers niet door de chemo, operatie of bestraling met de gedachte dat als jij ook tot de gelukkigen behoort die een 'tweede kans' gegund wordt,  je de zaken anders gaat aanpakken. Ik merk dat ook mijn prioriteiten langzaam shiften. Ik ben in zekere zin rustiger geworden en me minder snel erger aan futiliteiten sinds ik kanker heb... maar ik denk dat dit eerder toe te schrijven aan de zeeën van tijd die ik nu heb,..... en niet aan de kanker op zich. Maar wie weet, many years from now,..... als de pijn en de eenzaamheid die ik nu soms voel vervaagd zijn, dan hoop ik dat ik oprecht (zij het misschien ietwat sarcastisch) zal kunnen zeggen dat kanker van mij een beter en gelukkiger persoon heeft gemaakt..... En dan niet omdat ik wil dat iemand mijn artikel leest, maar omdat het het beste in mij naar boven heeft gebracht.....

21:36 Gepost door me, myself and cancer in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Is het de Kanker of zoals je schrijft de Tijd ???
Groetjes

Gepost door: katy | 19-08-07

Ze vergat diegenen te citeren die het niet meer kunnen vertellen hoe 'gelukkig' de kanker hen maakte.

Gepost door: zapnimf | 19-08-07

Moeilijk. Ga het nogmaals lezen morgen,er is niets positiefs aan na al vijf jaar elke dag vechten,maar iedereen mag zijn gedacht daarover hebben.
Pluk de dag,is de beste boodschap!
Groetjes.

Gepost door: Maria | 20-08-07

hum... aan de ene kant zeg ik: "oké, na de hele reutemeteut van behandelingen en je rotvoelen... èn af en toe heel eenzaam zijn... is het misschien waar dat je anders in het leven gaat staan; jezelf meer tijd gunt en meer gaat elimineren..., meer probeert te lachen en te genieten" , maar langs de andere kant vergeet die mevrouw wat je daar allemaal voor moet opgeven. Je mag nog zo'n sterke wil hebben maar de volle 100% wordt je nooit meer; En ja, ik ben wel gelukkig dat ik er nog ben en dat ik een 2de kans krijg...
Liefs en groetjes,

Gepost door: lucretia | 20-08-07

De commentaren zijn gesloten.