15-11-07

'The Secret'

Oprah... ik weet soms niet wat ik van haar moet denken. Zo doet aan liefdadigheid, maar kan soms heel arrogant overkomen in haar 'designer dress'. Ze maakt sociale thema's en taboe's bespreekbaar, maar onderbreekt ongegeneerd haar gasten tijdens hun -vaak- emotioneel relaas, om de volgende reclame blok aan te kondigen.... En hoe lief ze ook lacht met haar parelwitte tanden, naar het schijnt is het geen gemakkelijke dame om mee en voor te werken. Maar feit is dat ze in Amerika een waar fenomeen is. Boeken die in haar show besproken zijn, worden onvermijdelijk best-sellers. Dokters, psychologen en 'personal coaches' die in haar programma hun parléke komen doen, zien hun klantenbestand vertiendubbelen na hun optreden in de 'Oprah show'. Ze slaagt er zelfs in deze sceptische criticus van het Amerikaans mediacircus aan te zetten om tot het door haar meermaals bejubelde boek 'the secret' te kopen. Ik beken. Ik ben reeds enige tijd geleden overslag gegaan. 'Uit schaamte' heb ik het boek echter een paar weken stiefmoederlijk behandeld en links laten liggen in mijn boekenkast. Er echter vanuitgaand dat ik na de operatie best wel een mentale oppepper zou kunnen gebruiken, heb ik het boek meegenomen naar het ziekenhuis. Bovendien was ik ondertussen wel nieuwschierig geworden naar de leer van 'the secret'. Een geheim waar ook Victor Hugo, Plato en Einstein van op de hoogte waren. Mijn verwachtingen waren niet hoog, maar mijn nieuwschierigheid was wel geprikkeld.

Zodoende ben ik op D-day+1 begonnen aan 'the secret'. Een opbaring werd het niet. 'Het geheim' is even eenvoudig als logisch en kan als volgt samengevat worden: bij positieve gedachten straal je positieve energie uit die dan weer opgepikt worden door het universum. Het universum zal bij gevolg gehoor geven aan je positieve gedachten en je wensen inwilligen. Hetzelfde voor negatieve gedachten. Bij negatieve gedachten straal je negatieve energie uit en zullen ook deze wensen door het universum zodoende ingewilligd worden.... Ik weet niet goed wat ik daar allemaal bij moet denken. Vooral omdat volgens de leer van dit 'fraaie' geheim alles wat je overkomt eigenlijk het resultaat is van de energie die je het universum instuurt. Als ik het dus mag geloven, is kanker niet iets dat mij spijtig genoeg overkomen is, maar mijn eigen dikke schuld en had ik maar wat andere gedachten moeten hebben en andere energie moeten uitstralen. Tegenstanders van de (commerciële) heisa rond 'the secret' zijn het met me eens dat 'the secret' er inderdaad nogal een rare houding op aanneemt als het over gezondheid gaat. Het boek wijdt er een heel hoofdstuk aan, maar meent vooral dat je door positieve gedachten van gelijk welke ziekte kan genezen. Nu ga je mij niet het tegendeel horen beweren, maar met positieve gedachten alleen (zoals de "wijzen" achter 'the secret' wel beweren) kom je er, volgens mij, toch niet. Het boek gaat volledig voorbij aan de rol van een doeltreffende en aangepaste medische behandeling en wekt bovendien de indruk dat mensen die uiteindelijk toch bezwijken aan hun ziekte, eigenlijk niet genoeg positieve gedachten hadden en niet genoeg 'wilden' leven. Hmmm, ...... onnodig zeker om te schrijven wat ik hiervan denk....

Aan de andere kant, ben ik wel een voorstander van positieve gedachten en denk ik ook wel dat als je vrolijk en opgewekt door het leven stapt, je vrolijke en opgewekt gebeurtenissen en mensen aantrekt. Maar goed, dat wist ik al en daar had ik het boek dus eigenlijk niet nodig. Waren die 17 euro dan een slechte investering? Niet echt. Ik geloof in 'lotsbestemming'. Alles in het leven gebeurt om een welbepaalde reden, toevalligheden bestaan niet. Het zal dus ook wel niet toevallig geweest zijn dat ik dat boek uiteindelijk toch gekocht had en dat ik juist nu besloot om het te lezen. Ik heb momenteel namelijk een heel sterk gevoel dat ik aan het begin sta van een nieuw hoofdstuk in mijn leven. Een hoofdstuk dat komaf maakt met een paar spoken uit het verleden en voorzichtig begint op te bouwen naar een 'nieuwe' toekomst. Een hoofdstuk ook, waarin bepaalde vertrouwde personages misschien naar de achtergrond zullen verdwijnen en nieuwe personages hun intrede doen. Bepaalde passages in 'the secret' hebben me geholpen om een paar waarden en principes waar ik in geloof, maar uit het oog was verloren, opnieuw uit te diepen. Het is geen boek dat ik opnieuw en opnieuw zal lezen of open slaan voor inspiratie wanneer ik het effe niet meer zie zitten, maar het heeft me wel een soort van opkikker gegeven.

Voor zij die geïnteresseerd zijn, maar ik zeg het, neem het met een korrel zout: www.thesecret.tv

 

09:40 Gepost door me, myself and cancer in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Iemand heeft mij eens verteld dat het je eigen schuld is als je ziek wordt of kanker of reuma krijgt. Had je maar positief moeten zijn!
Ik ga gillen als er tegenwoordig nog iemand zegt dat ik positief moet zijn. Als ik een dag niet positief ben, ga ik dan een dag eerder dood?
Met 2 kankers tegelijk (uitgezaaide borstkanker en longkanker) valt het heus niet mee om blij en stralend door het leven te gaan. Ik doe mijn best en moet het echt dag bij dag nemen. En wat Oprah allemaal verteld......Och volgens mij luistert ze niet eens echt. De enige vraag die beantwoord moet worden is telkens weer: kom ik goed in beeld?
Tjeetje, ben weer geweldig positief vandaag :>))

Gepost door: Dita | 15-11-07

De commentaren zijn gesloten.