27-11-07

ik heb/ heb gehad... schrappen wat niet past.

Genezen... Mijn '3 wijzen' hebben het woord nog niet in de mond genomen, en naar mijn gevoel zullen ze dat misschien nooit doen. Ikzelf durf het woord amper uit te spreken uit schrik te hoogmoedig uit de hoek te komen en zo het lot te tarten, maar voor veel mensen rondom mij ben ik dus 'genezen'.... Het woord komt er bij hen zo zelfzeker en overtuigd uit, dat ik er jaloers op ben. Ik wou dat ik dat kon, zo zeker zijn dat ik 'genezen' ben.... Ik wil ook 'genezen' zijn.... maar als het op kanker aankomt weet ik niet goed wat genezen echt betekent. De behandeling succesvol doorlopen hebben? Een scan van vorige maand waar geen kankercellen meer op te zien zijn? De tumor operatief laten verwijderen hebben? 5 jaar zonder terugval? Niet meer elke dag aan de kanker denken? Geen last meer hebben van de 'chemo' vermoeidheid? Geen angst meer hebben dat de kanker terug komt? Wanneer ben je genezen van kanker? Wanneer heb je geen kanker meer ...maar heb je kanker gehad?

10:58 Gepost door me, myself and cancer in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

het is inderdaad een intensive ziekte vol met onzekerheden, ook al proberen dokters met termen soms zekerheid te scheppen. veel sterkte!

Gepost door: soet | 27-11-07

Angst dat de kanker terugkomt blijft altijd in je achterhoofd zitten. Hoe goed het ook met je gaat. Als je na intensieve behandeling te horen krijgt dat je "schoon" bent, ben je gelukkig, maar de angst blijft. En niet zonder reden. Na een operatie, chemo, 33 bestralingen en 3 jaar van medicijnen is het bij mij toch terug gekomen en uitgezaaid. Niet alleen de borstkanker, maar ook een nieuwe longkanker. Nee, ik rook niet. Toen on 2004 18 lymfklieren waren verwijderd kreeg ik de boodschap dat die allemaal schoon waren. Dan denk je toch dat je er van af bent.Mooi niet! Het blijft kennelijk op de achtergrond sluimeren. Wil niet negatief zijn, ik ken ook vrouwen die na meer dan 20 jaar nog steeds helemaal gezond zijn. Dus je weet het nooit

Gepost door: Dita | 27-11-07

Vermoedelijk gaat die angst altijd in je hoofd blijven zitten, maar je moet geloven, geloven dat je dat monster overwonnen hebt.

Gepost door: Anita | 27-11-07

Tja, moeilijk, he.
Hoe kan het over zijn als je wel nog altijd op controle moet ....denk je dan bij jezelf..

Gepost door: els | 27-11-07

Goei vraag... we zullen nooit zeker zijn, denk ik.. ook al is de ziekte weg, de angst blijft... Groetjes van een (ex??)-lotgenote..

Gepost door: Annick | 28-11-07

De angst zal spijtig genoeg blijven, maar je mag de dokters toch wel geloven. Je zult wel genezen zijn.

Gepost door: oortje | 28-11-07

De commentaren zijn gesloten.