30-11-07

Felicidade

Een zwoele stem klinkt uit de cd-speler. Ze bezingt het geluk, het gebrek aan geluk en het hunkeren naar geluk. 'Geluk kent geen eigenaar, het verdwijnt zonder waarschuwing' vervolgt de zwoele stem haar  zoektocht naar geluk. Ik ken dit liedje al lang, heel lang zelfs,... en heb het eigenlijk altijd een optimistisch en positief liedje gevonden, ongeacht het feit dat het eigenlijk over de onvoorspelbaarheid en de kwetsbaarheid van 'geluk' gaat. De onderliggende boodschap is voor mij immers dat geluk iedereen kan overkomen, en dat het feit dat je je de ene dag ongelukkig voelt,  niet betekent dat je de volgende dag niet gelukkig kan zijn.... En ik vind dat eigenlijk wel een mooie boodschap,.... alleen,.... deze morgen toen ik naar het liedje luisterde, hoorde ik deze onderliggende boodschap niet,... hoe hard ik ook probeerde, hoe hard ik het ook wilde. Ik heb het liedje  zelfs op repeat gezet, in de hoop dat het mijn (hopelijk tijdelijk) gebarsten geloof in geluk zou kunnen herstellen,... but no such luck (haha..flauwe woordspelling al zeg ik het zelf)...Het gelukzalige gevoel dat me tot gisteren nog deed zweven en de grijze dagen vrolijk kleurde is weg,... poef, zomaar ineens verdwenen zonder waarschuwing.... zoals de zwoele stem het zo mooi verwoord...

Ik heb mijn maandstonden. En dat is niet goed,....want dat wil zeggen dat mijn lichaam, of mijn eierstokken althans, nog steeds oestrogenen aanmaakt,.. en dat is tegen de verwachtingen in. Twee van mijn wijzen gingen er namelijk vanuit dat ik menopausaal was en zou blijven omwille van de chemo die ik zolang heb toegediend gekregen. Vandaar ook hun redenering van mij een hormonenbehandeling op basis van Femara (Femara blokeert enkel die kleine hoeveelheid oestrogenen die na de menopause nog door o.a. de spieren worden aangemaakt, maar blokeert niet de aanmaak van oestrogenen door de eierstokken) voor te schrijven..... maar blijkbaar ben ik dus niet menopausaal,...Het nemen van Femara heeft dan, volgens mij, ook geen nut, laat staan dat het enige werking heeft.  Ik weet niet juist wat ik hiervan moet denken,.... maar in de paniek die gepaard ging met het ontdekken dat ik terug menstrueer kon ik alleen maar bedenken dat, terwijl ik de voorbije weken in volle overtuiging had geleefd dat mijn lichaam toch effe kankervrij was, mijn lichaam eigenlijk vollop oestrogenen aan het produceren was, en dat een enkele overgebleven kankercel zich nu misschien  aan het voeden en groeien  is met mijn vrouwelijke hormoontjes....*diepe zucht*.... En wat doet een paniekerig persoon? Juist, meestal het verkeerde,... In een film betekent dit meestal dat een koppel in een onbekend en donker huis besluit te splitsen en elk een andere kant op te gaan, of dat het hoofdpersonage beslist om een donkere kelder vol spinnenwebben en rare geluiden te betreden,.. in mijn geval betekent het op het internet surfen op zoek naar informatie,... geen haar beter dus,...informatie over bijwerkingen van Femara (vaginale bloedingen kunnen soms voorkomen), informatie over pre-menopausale hormoonbehandelingen, en ja,  onvermijdelijk kom je dan ook weer voorbij informatie  over borstkanker met uitzaaiingen.... en aanmoedigende woorden zoals 'palliatieve behandeling', ' niet te genezen', 'rekken van de levensduur', 'levenskwaliteit' .... het laat zich raden zeker ,...van mijn vrolijke en zelfzekere ik bleef  na zo'n 20 minuutjes surfen niks meer over.....'Oude' spookbeelden en doomscenario's die ik de afgelopen weken heb kunnen negeren duiken weer op,... en langzaam voel ik hoe de onzekerheid en angst me weer in haar macht neemt.

Wijze 3 heeft me deze morgen niet echt kunnen geruststellen. Maandag moeten mijn hormoonpeilers opnieuw onderzocht worden en zal ik  overstappen op een andere hormonenbehandeling want ik ben dus duidelijk niet (post-)menopausaal.

De zwoele stem eindigt haar zoektoch naar geluk met de woorden: 'ik hoop dat het geluk zich snel terug komt aanmelden'....ik hoop het ook.....

10:47 Gepost door me, myself and cancer in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

... Je mag niet in paniek schieten, afwachten en dokters geloven, dat is het enige dat je kan doen.

Gepost door: anita | 30-11-07

Nog niet doemdenken voor je maandag iets meer weet hoor , allee of probeer dat althans. Dat internet toch hé, mijn specialist was eens heel slecht gezind toen ik vertelde dat ik zelf al vanalles was gaan opzoeken. 'wat ik toen las,bleek niet te kloppen in mijn geval.
Hou je taai meid, we duimen verder !!

Gepost door: oortje | 30-11-07

Hormonen dans. Wacht op de uitslag morgen,dat zal je meer gerust stellen hoop ik,ik duim voor je.

Gepost door: Maria | 30-11-07

Niet te veel zelf gaan zoeken, probeer liever met de dokter die je opvolgt te praten er zijn zoveel verschillende soorten borstkanker en evenveel behandelingen.
Groetjes

Gepost door: katy | 30-11-07

De commentaren zijn gesloten.