20-01-08

'wijze' woorden..

' Ik denk dat we voor 16 weken gaan gaan', zei ie zonder z'n ogen van het computerscherm te halen. We, of liever ik, was toen net 8 weken ver.... Ik had er al 8 chemo sessies opzitten en verlangde naar het einde dat toen reeds in zicht kwam. ' Waarom doen we er nog 4 bij' vroeg ik verbaasd en vooral bezorgd.... Hij keek op van zijn computerscherm ... 'omdat het goed gaat, deze chemo slaat duidelijk aan, we boeken betere resultaten dan gehoopt, dus gaan we door tot het einde' zei ie verveeld terwijl ie me aankeek alsof ik net de meest idiote vraag die ie ooit gehoord had, had gesteld. 'K wou hem nog vragen of dat niet wat tegenstrijdig was, als de aanpak inderdaad succesvol was waarom dan verlengen,... maar ik heb de vraag niet gesteld...'k voelde me al belachelijk genoeg op dat moment. Maar hij had wel gelijk, want midden oktober, na 16 chemosessies, waren er geen uitzaaiingen in mijn lever meer zichtbaar.

'Dat is een mogelijke bijwerking van de zoladex....zit het nog uit tot woensdag,... tegen dan zou het normaal gezien wel beter moeten gaan,... als dat echter niet het geval is dan moet je meteen naar het ziekenhuis komen,... kom dan maar binnen via de spoed, ...' zei ie toen ik hem op een maandag in paniek belde omdat ik al 2 dagen hevige bloedingen had.... Hij had gelijk, tegen woensdag verminderde de bloedingen en de dag erna waren ze volledig gedaan.

 'hmmm', zei hij terwijl hij zacht op mijn ribben duwde, 'ik snap dat je je zorgen maakt en dat je meteen het ergste denkt, maar je moet proberen er niet aan denken,....het is niet abnormaal dat je lichaam pijn voelt, het heeft veel meegemaakt het voorbije jaar,... bovendien zou het best kunnen dat de druk die je op je ribben voelt een gevolg is van de operatie,.... bij een borstoperatie kan er flink geduwd worden op de ribben... Bovendien als je je focust op de pijn, wordt deze alleen maar erger,... niet doen dus.'... En hij had gelijk, hij had bovenstaande woorden nog maar net uitgesproken en de pijn leek al te verdwijnen... de pijn die me al weken volgde en waar zelfs een flinke retail-therapie geen komaf mee kon maken, leek langzaam te verminderen vanaf het moment dat wijze 3 me geruststelde dat de kans klein was dat de pijn een gevolg was van eventuele uitzaaiingen in het bot.

'Hoe zit het met de overige neveneffecten van de hormoonbehandeling?' vroeg ie, opnieuw zonder z'n ogen van het computerscherm te halen....'hmm, welke neveneffecten zouden dat dan moeten zijn?' vroeg ik ter verduidelijking..... 'Ja, hoe zal ik het zeggen... de typische menopausale klachten' zei ie terwijl ie met z'n wijsvinger iets van z'n scherm wreef.... 'Ha', zei ik lachend, 'misschien moet je dat aan mijn man vragen,... misschien zal die wel vinden dat ik een beetje prikkelbaarder ben dan vroeger'... Hij haalde z'n ogen van het computerscherm en keek me onderzoekend aan,....'Ik had het eerder over fysieke klachten', zei hij droog, 'vapeurs zoals ze het noemen en dergerlijke zaken'....'Goh, ik moet zeggen', antwoordde ik, ' dat dat heel goed meevalt,.... de eerste week dat ik femara nam, had ik er serieus last van,... 's nachts dan toch.... mijn pyama was letterlijk doorweekt,... maar dan is dat ineens gestopt en nu,.... nu heb ik er eigenlijk geen last meer van.'.....'hmm, dat zal dan nog wel komen' zei hij en richtte zijn aandacht weer op zijn computerscherm. En lap, hij heeft toch wel weer gelijk zeker,...het is niet zo erg als de eerste week nadat ik femara was begonnen,... maar meermaals per dag moet ik een laagje kledij van mijn lichaam halen omdat ik 'veelvuldig transpireer'...

Een vriendschapsband zullen we niet ontwikkelen, wijze 3 en ik,.... maar een vertrouwensband, dat wel,.... ik mag niet altijd snappen waarom ie bepaalde dingen doet of zegt,... maar hij weet blijkbaar wel waarover ie het heeft... en dat is wel geruststellend...

20:47 Gepost door me, myself and cancer in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Ja hoor, zij weten heel goed waarover ze het hebben. Ik vind dat ook altijd een hele geruststelling als ik merk dat de dokter een kant en klaar antwoord heeft op (bijna) elke vraag die ik stel.
Gek hé, dat bepaalde pijntjes zo goed als onmiddellijk verdwijnen nadat de oncoloog je er een plausibele uitleg voor heeft gegeven.
Liefs

Gepost door: Ellly | 21-01-08

De commentaren zijn gesloten.