07-11-08

Een horizontale streep....

Een jaar geleden verwijderde Wijze 2 (= Dr. Mcsteamy/Mcdreamy) met 'veel liefde' (of zo beeld ik mij zijn handelingen, terwijl ik daar onder volledige narcose op de operatietafel lag, toch in) mijn linkerborst..... One year already,... om het met een cliché te zeggen, wat vliegt de tijd,.... Een jaar geleden dacht ik dat ik nu ondertussen wel al zou staan popelen om een reconstructie te laten doen, maar eigenlijk heb ik nog altijd geen nood of behoefte aan een 'nieuwe borst'.... ik denk zelfs dat ik eerder geneigd ben om mijn rechterborst te laten verwijderen om terug in evenwicht te zijn, dan mijn linker borst te laten reconstrueren..... Het klinkt misschien raar, maar die lange witte, rozige lijn op mijn borstkast hoort gewoon bij mij, bij wie ik nu ben..... Soms is ze een pijnelijke confrontatie met de onmacht die ik bij momenten voel, maar ze staat net zo vaak symbool voor de kracht die in mij schuilt.....

Het voorbije jaar heb ik langer en vaker in mijn blootje voor de spiegel gestaan dan in al mijn overige levensjaren samen. Ik weet niet waarom ik zo vaak de behoefte heb om naar mijn bovenlichaam te kijken. Wijze 1 en Wijze 3 bejubelen mijn litteken met 'prachtig genezen' en 'heel mooi' en ook ten tijde van de nazorg werd de thuisverpleging extatisch en lyrisch bij het zien en verzorgen van mijn litteken.... maar zelfs met de beste wil van de wereld kan ik het niet mooi vinden,... ik vind het ook niet lelijk of verminkend,.... ik vind het enkel 'interessant'... ja, misschien is dat wel het beste woord om het gevoel dat die lijn op mijn borstkast bij me oproept te beschrijven.... 'interessant' omdat ze langer is dan dat ik verwacht had, 'interessant' omdat het vel hier en daar een beetje samengetrokken lijkt te zijn, 'interessant' omdat het geen platte borstkast is, maar dat je toch nog ergens de vormen ziet van de borst die er ooit zat..... 'interessant' omdat het gewoon een deel is van mij....

'Vind je het niet vervelend dat mensen misschien verschieten van de 'inkijk'?' vroeg iemand me een tijdje terug.... 'Dan moeten ze maar niet kijken.' was mijn antwoord... wat mijn gesprekspartner een heel dappere houding vond,..... tja, dapper zou ik het niet noemen,... gewoon realistisch, denk ik, die streep is er nu eenmaal, ... Niet dat ik met mijn borst, streep en prothese te koop loop, maar in tegenstelling tot wat ik vorig jaar gedacht had, verstop ik ze ook niet echt..... En ja, afhankelijk van wat ik aanheb zal er nu een dan wel eens 'inkijk' zijn,... 'Gewoon niet kijken' dan hé...;)

Alleen als het op seks aankomt.... dan weet ik niet goed wat ik met mijn streep aan moet...'Gewoon niet kijken' is dan iets te gemakkelijk gezegd, denk ik..... Tussen chemo, operatie en scheiding door viel er niet vaak meer iets te beleven in bed, mede doordat zowel de (ex)hubbie en ik niet goed wisten of die streep nu genegeertd, bedekt of gewoon weg gefantaseerd moest worden.... erover praten verliep moeilijk en tja, de tijd om er samen aan te wennen hebben we niet gehad want ondertussen zijn we al een tijdje uit elkaar..... Niet dat mijn deur momenteel wordt platgelopen door potentiële 'bedpartners'.... verre van zelfs,... en als moest het al het geval zijn dan is nog zeer de vraag hoe mijn hormonenloze lichaam daarover zou reageren, maar soit,... het is eerder een algemene bedenking... in welke mate 'mijn streep' al dan niet een rem is, of kan zijn, in contacten met het mannelijke geslacht....want wij vrouwen mogen dan niet misschien niet zo vaak aan seks denken dan mannen,... ik denk dat wij vrouwen mannen toch ook (onbewust) onderverdelen in 'potentieel' of 'niet-potentieel', zonder dat we daarom per se echt naar bed zouden gaan met het 'potentieel'... en ik vraag me nu en dan dus af in welke mate de aanwezigheid van 'de streep' (en de afwezigheid van enig vrouwelijk hormoon) er misschien voor zorgt dat ik mogelijk 'potentieel' eerder en sneller zal categoriseren als 'niet-potentieel'... Does this continue to make sense?

10:31 Gepost door me, myself and cancer in Algemeen | Permalink | Commentaren (12) |  Facebook |

Commentaren

Al die strepen ... ... we worden er idd allemaal (lotgenoten) mee geconfronteerd .. bij de ene al wat drastischer dan bij de andere ... maar geloof wel dat bij elke vrouw die gedachtengang, die jij daar formuleert, wel regelmatig in het hoofdje schiet ... zo van en nu?

Ik denk dan maar ... stoort die partner zich daaraan ... then it's not ment to be ... maar geef ze toch de kans ;o)... allé dat ga ik toch proberen!

Groetjes

Gepost door: GI Sanne | 07-11-08

Hmmmja...sexualiteit na Bk...het leeft onder de lotgenotes!
A. lotgenote, leeftijdsgenote en ondertussen zeer goede vriendin...zit/zat in dezelfde situatie als jij...amputatie en relatie tijdens behandeling stuk gelopen...Ik hoor haar nog bij hoog en bij laag beweren dat ze naar haar gevoel geen sex meer kon hebben voor ze een nieuwe borst zou hebben...en zie...ondertussen zijn we een half jaar later en heeft ze opnieuw een vriend...die haar streep evenveel koestert als haar andere borst! Ze straalt gewoon...het onmogelijke werd mogelijk voor haar!
D'er lopen er dus nog rond hé! ;-)

Gepost door: Wenneke | 07-11-08

Zelf heb ik 2 van die strepen, evenwicht dus en -ik spreek voor mezelf- dit voelt beter dan 1 borst.
Anderzijds, als ik in de spiegel kijk, zie ik het lichaam van een jongetje, niks vrouwelijks aan, wel in evenwicht.

Dus, als het op seks aankomt, mogelijk toch een ietsje makkelijker met 1 borst... alhoewel... ik weet het niet...

Gepost door: rikkert | 07-11-08

Hey. Hier dizzyme. Nieuw onder de bloggende zieken. De voorbije week nogal bezig "met mezelf". Gisteren legde ik de link en lees ik ook eens "de rest". Die van jou valt me op: precies die van mij. Alleen, jouw streep; het maakt de mijne banaal, een wereld van verschil. Ik word hier even stil van... Ik, de gelukzak. Je hebt nog een langere weg af te leggen dan mij. Mooie blog heb jij!

Gepost door: dizzyme | 08-11-08

wijze 2 lijkt me de makkelijkste, beste en meest romantische oplossing.
en wat nu, vriendin? hij probeert je gewoon uit te lokken, dat is gewoon zijn beste (en toevallig lesbische) vriendin die mee in het complot zit om je jaloers te maken! hij is gewoon te verlegen om de eerste stap te zetten!
Wijze 2 & jij: jochei!!!

Gepost door: saskia | 08-11-08

Streepjes Ja ook ik moet het doen met een grote streep, heb ook rechter borst moeten opofferen aan dat K spook!
Ben nu meer dan twee jaar verder,maar ben tevreden met mezelf..... meestal toch.
Wat Elly doormaakt momenteel is voor mij veel erger.

Goed weekend gewenst!

Gepost door: Ma Elly | 08-11-08

relatie na inderdaad
het spook kanker brengt af en toe ander spookjes naar boven.
relatie, seks, werk, toekomst, ...
Nagaan hoe je je voelt en wat je wilt en elke situatie is waarschijnlijk nog het belangrijkste.
groetjes,
Katleen

Gepost door: Katleen | 09-11-08

ik heb makkelijk praten... heb van die 'bijna-streep' een nieuw bolleke laten maken. Niet echt een borst maar ik noem ze m'n 'hoopje'. Ze houdt me inderdaad in evenwicht maar was ze er niet geweest ik had best met een mooie streep kunnen leven... Heb er geen spijt van, van m'n keuze toen, maar toen ik in september opnieuw onder het mes moest wegens nieuwe borstkanker heb ik heel cru gezegd: "haal desnoods die nieuwe borst maar weg en als die linkere ook niet veel goeds in zich heeft aarzel dan niet en maak me niet wakker om ze weg te halen; en... "IK MEEN HET". Dokter stond een beetje beteutert te kijken van zoveel hardheid voor m'n 'vormen'...
Uiteraard wou ik liever alles zoals het ooit eens was... maar m'n overlevingsdrang gaf me geen andere keus hè.
Wat de liefde betreft: met streep of zonder streep... het is niet gemakkelijk nà en mèt borstkanker. We moeten onszelf 'hervinden' en proberen onszelf graag te zien. Dan pas zal diegene die ons liefheeft zich ook ten volle kunnen geven.
Dikke knuffel

Gepost door: Lucretia | 09-11-08

liefde ik heb geen horizontale streep, maar een foeilelijk, rood, hobbelig stuk vel (te vergelijken met een brandwonde) van bijna in mijn nek tot onder mijn ribben, want niet alleen de borst moest eraf maar alle weefsel tot op mijn ribben en toen kreeg ik een huidtransplantatie van 20 op 10 (centimeter), ik kan niks meer aandoen dat geen nauwsluitende hals heeft, badpak, V-hals, jurk, altijd dat litteken overal, jij weet er alles van want je lag naast me in die gang, een jaar geleden nu (happy birthday chica :-)) en ik zeg niet dat een horizontale streep beter of makkelijker is, alleen dat dat bulterige rode vel zo lelijk is maar dat met de liefde alles goed gaat.
je bent fantastisch zoals je bent, niemand wordt verliefd op een borst of een horizontale streep (wel op een zebra, maar zo gestreept raken we nooit ;-)).

Gepost door: saskia | 10-11-08

streepjes... ik deel niet in de stories van de streepjes, maar wel in een 'ander seksleven' na baarmoederhalsK en herken wel wat van wat je schrijft!
sluit me aan bij GI Sanne, althans, ik probeer ook zo te denken: als een man je niet neemt zoals je bent, is het de ware niet!
denk dat het ook kan helpen als je er zelf ongedowongen mee omgaat!
maar ben zelf vrijgezel momenteel hoor! dus of het me agaat lukken in de praktijk!?
tricky

Gepost door: tricky | 10-11-08

it makes sense ... ... maar "potentieel" zal niet gaan lopen van een streepje en zal jou de tijd geven om je angsten los te laten ... daar geloof ik in!

Gepost door: flupque | 11-11-08

Oei en ai. Ineens valt het me op dat ik precies de enige lezer ben die niet met ervaring kampt wat betreft de ziekte. Het lezen van alle reacties en van je stukje maakt wel indruk op me. De luxeprobleempjes die bij mij 'zorgen' heten, lijken ineens peanuts.
Wat een beslissingen allemaal, wat een moed en wat een verzameling straffe madammen. Ik sta erbij en ik kijk ernaar. Streep of geen streep.

Gepost door: zapnimf | 03-12-08

De commentaren zijn gesloten.