12-11-08

'kankeren'

Sinds ik een hele tijd terug het scheldwoord 'kankerjood' op de Nederlandse TV hoorde, valt het me op hoe vaak onze Noorderburen 'kanker' in een scheldwoord gebruiken. Zo passeerden tijdens enkele toevallige zapbeurten langsheen de verschillende Nederlandse openbare omroepen ook 'kankerkop', 'kankerbitch' en 'kankerteef' de revue.

Uit interesse en een tikkeltje verveling ben ik op het internet op zoek gegaan naar de betekenis en oorsprong van het gebruik van het woord kanker als scheldwoord.... en wat hebben we ontdekt? Dat het scheldwoord 'kanker' inderdaad vooral ingeburgerd is in de Nederlandse taal (en de Vlaming het een typisch 'Hollandse' scheldterm vindt). Toch zijn het hoofdzakelijk de Amsterdammers die te pas en te onpas een 'kanker' in hun zinsconstructie smijten wanneer ze hun ongenoegen over iets uiten. Want 'kanker' als scheldwoord vindt zijn oorsprong niet in de ziekte maar wel in het werkwoord kankeren (= mopperen, gal spuiten, foeteren). Verder stuitte ik ook op volgend 'interessant' onderzoekje over Vlaamse en Nederlandse scheldtermen:

"Ene professor Piet van Sterkenburg heeft onderzoek verricht naar het vloekgedrag van Hollanders en Vlamingen. Piet vindt het waarschijnlijk heerlijk om uitgescholden te worden, want hij voelde liefst duizend mensen aan de tand. Engelse scheldwoorden als 'fuck' en 'shit' voeren de boventoon. Toch jammer. Met een beetje creativiteit zijn de prachtigste scheldwoorden te bedenken, en wij komen niet verder dan een beetje fucken en shitten de hele tijd. Nederlanders vloeken het liefst met allerhande ziektes, terwijl Belgen meer hun toevlucht zoeken naar woorden die te maken hebben met genitaliën en fecaliën (chique woord voor poep en pies). Ook geldt de vuistregel: hoe bozer de Belg, hoe langer het scheldwoord. Dus mocht je een Vlaming ooit 'Godverdommemiljardennondeju' horen roepen moet je niet gaan lachen, maar hard wegrennen."

Nu ik weet dat de 'kanker' in 'kankerjood' niks met de ziekte te maken heeft maar eerder een aggressiever synoniem is van 'moppersmurf' vraag ik me wel af waarom een ziekte 'kanker' genoemd werd? En door wie? wie gebruikte die term voor de eerste keer? En koos de bedenker voor het woord kanker omdat er volgens hem/haar een verband bestaat tussen de ziekte 'kanker' en het werkwoord 'kankeren'?.... Ook allemaal interessante vragen, maar behalve een paar opiniestukjes over de relatie van de psyche en de fysiek gezondheid van de mens waar ik eigenlijk een beetje duizelig van word omdat ze zo moeilijk te snappen zijn, vind ik geen aanvaardbaar antwoord op het internet? Iemand een idee waarom kanker kanker is?

15:26 Gepost door me, myself and cancer in Algemeen | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

Commentaren

Etymologie van het woord kanker Ik vond dit op het internet:

Hippocrates (460-370 v.c.)

Maakte precieze beschrijvingen van kanker en gebruikte de Griekse termen "carcinos", "carcinoma" om chronische ulceraties of verdikkingen aan te duiden die kwaadaardige tumoren bleken te zijn, en "squirr(h)e" om een vorm van kanker (epithelioom) met een harde samenstelling aan te duiden door de predominantie van een sclerose met samentrekking van de weefsels.


Volgens het woordenboek A. Bailly, betekenen deze twee Griekse termen respectievelijk :
- "carcinos" : 1) kreeft 2) kanker, tumor.
- "skirros" als naamwoord : harde tumor, als adjectief : hard, verhard.

Celcus (28 voor J.C. - 50 na J.C),

Romeins geneesheer, vertaalde het Griekse woord "carcinos" in "kanker", Latijns woord dat betekent : 1) krab, kreeft en 2) kanker. Hij introduceerde daarentegen het Griekse woord "carcinoma" in de Latijnse taal.

De term "kanker" betekende eerder ulceraties met een kwaadaardige allure met diepe penetratie terwijl de term "carcinoma" eerder de pre-maligne en maligne letsels aanwees van het meer oppervlakkige type.
Een hypothese stelt voorop dat de vorm van sommige kankerletsels de vorm opriep van een krab ; dit verklaart de oorsprong van de woorden "carcinos" en "cancer" om deze ziekten aan te duiden.
De Griekse term "cacoethes" eveneens zo gebruikt in het Latijn door Celsus om tumoren in een vroeg stadium aan te duiden, betekent in medisch Frans en gebruikt als adjectief : schadelijk, maligne, en gebruikt als naamwoord : tumor moeilijk te onderscheiden van het carcinoma.
"Cacoethes" komt van het Griekse woord "cacos" dat betekent "slecht, vuil".

Galien (130-200)

Gebruikte de Griekse term "oncos" om een dikte of een tumor met maligne allure aan te duiden.

Er waren daarna weinig nieuwe termen om zwellingen en tumoren aan te duiden.
In het begin van de 19de eeuw werd "carcinoma" synoniem van "kanker" en de uitgang "-oma" werd gebruikt om bepaalde kankerletsels aan te duiden.

Groetjes
Elly

Gepost door: Elly | 12-11-08

Al bloggend leer ik bij ;-)

Gepost door: Wenneke | 12-11-08

Vond je postje interessant, had ook al op de radio gehoord over dat onderzoek van die Nederlander, begon verwoed op het internet te zoeken, maakte een documentje, wil het copiëren naar je blog en zie Elly's reactie... daar heb ik echt niets aan toe te voegen...

Gepost door: rikkert | 12-11-08

Tja Hier in het Antwerpse wordt het "werkwoord" dus idd regelmatig gebruikt. Heb daar een bloedhekel aan! Ik waarschuw mijn omgeving daarover dan ook regelmatig ;o) ...

Elly ... thanks voor de info! :o)

Greetz

Gepost door: GI Sanne | 13-11-08

specialisten Hey,
misschien een vraag om aan het specialisten- panel van borstkanker.net voor te leggen.
groetjes,
Katleen

Gepost door: Katleen | 14-11-08

Hebben jullie ooit van bronvemelding gehoord???

Gepost door: Jeroen | 26-02-09

KANKAHH NETZOALS GODVERDOMME HEEFT KANKER OOK EEN OPLUCHTEND GEVOEL
conclusie GA GEWOON DOOR MET KANKEREN
GEBRUIK NET ZOALS GODVERDOMME NET ZO VEEL ALS KANKER GEBRUIK T KANKER WOORD GEWOON IS EEN
KANKER OPLUCHTING IK RAD JE DAN OOK AAN OM T KANKER WOORD ZOVAAK TE GEBRUIKE DA JE ZELF GODVERDOMME KANKER KRIJGT.

KANKAHH KANKAHH KANKAHH KANKAH KANKAHH
KANKERRRR KANKERRRR KANKERRRR KANKERRRR

NOU KEP GODVERDOMME GENOEG GEKANKERD
IK KAN WEER WAT KANKER JAARTJES MEE....

NOU MENSE KEP GODVERDOMME GENOEG GESCHREVEN
OP DEZE KANKER VERWEKKENDE KANKER SITE
DS IK ZEG DE (BALLUHH) KRIJG DE KANKER!!!!

Gepost door: Skffa | 29-03-09

niet om te kankeren ofzo?
maar jullie mt jullie gekanker of dat niemand kanker mag zegge
HET IS BEKANKERT EN BELACHLIJK
jullie zijn zelf gewoon kanker
dus kanker gewoon op en laat andere mensen gewoon kanker zeggen en kankere als ze daar zin in heb

DEKANKER(L)

hoogachtend,
de kankerbitchen

Gepost door: de kankerbitchen | 17-12-09

Het is wel te merken welke mensen nog nooit met kanker in aanraking zijn geweest. Welk laag niveau moet je hebben?

Ik denk dat je pas beseft wat je allemaal loopt uit te spugen hier, als je zelf meemaakt hoe vernietigend die ziekte kan zijn. Als je wanhopig toe moet kijken en niks kan doen, terwijl je weet dat de ander helse pijnen heeft en zijn dood tegemoet gaat.. Of als je die persoon zelf bent..

Dan pas zal je beseffen wat je zegt..
Ik wens het je zeker niet toe, maar ga toch eens nadenken, stelletje onwetende..

Gepost door: Confused | 26-06-11

Als iemand die VAAK in aanraking is geweest met de ziekte kanker heb ik geen enkel bezwaar tegen het werkwoord en het scheldwoord. Het hoort gewoon bij de Nederlandse taal. Mensen die hier tegen ageren zijn, naar mijn mening, op zoek naar aandacht.

Gepost door: Jelle | 04-10-11

De commentaren zijn gesloten.