14-12-08

Girl power?!

Een beleefdheidsgesprek over koetjes en kalfjes met de schoonheidsspecialiste nam een interessante wending nadat ze vernam dat ik in behandeling was voor kanker..... Nu ik eraan terug denk, verbaast het me eigenlijk dat ze haar ‘betoog’ niet begon met: ‘goh, wat leuk!’... Ze had namelijk een tijdje terug het boekje ‘Pink Ribbon’ gekocht en dat was nu toch zo een positief en leuk vrouwenboekje... Omdat ik in mijn kleine teen al voelde dat dit een gesprek zou worden waarin ik een paar keer met verstomming zou geslagen worden, besloot ik veiligheidshalve en voor de zekerheid al te vragen of ze iemand kende met borstkanker... En ja, een oude tante van haar moeder was een paar jaar terug overleden aan borstkanker, maar verder kende ze niemand,.... wat haar eigenlijk wel verbaasde want volgens het boekje, kreeg 1 op 9 vrouwen borstkanker, dus dan moest er toch nog wel iemand in haar omgeving borstkanker hebben, kwetterde ze vrolijk verder,.... En zo ging ze een tijdje door over de mooie lay-out van het boekje, over de genezingskansen van borstkanker (‘Als je er vroeg genoeg bij bent tenmiste!’ zei ze op bijna gebiedende toon), over de interessante artikels en over het ‘sex and the city’ gevoel dat ze had overgehouden na het boekje volledig gelezen te hebben.... Ik was met stomheid geslagen, maar oh zo nieuswschierig om de link met de serie te achterhalen dat ik alsnog vroeg of ze dat eens kon uitleggen.... ‘ah ja’, zei ze,’ dat gevoel van vrouwelijke samenhorigheid, van champagne drinken bij goed nieuws en samen een doos chocolade ledigen bij slecht nieuws. Zo’n verbondenheid dat vind je in deze maatschappij niet meer bij vriendinnen, behalve bij die van ‘sex and the city’ dan en bij vrouwen met kanker’....hmmm, needless to say dat ze hier wel een heel ‘rooskleurige’ schets maakte van borstkanker,.....

 

Ik moest hieraan terug denken toen ik deze morgen boven het toilet hing,.... en het kreeg me zowaar aan het lachen,.... ‘k beeldde me in dat  de 4 vriendinnen van ‘sex and the city’ elkaar buiten aan de badkamerdeur stonden te verdringen om mij als eerste de champagne of doos met bonbons in mijn hand te duwen..... Maar het is toch wel een terugkerende frustratie van mij,... de manier waarop borstkanker wordt voorgesteld in de media, of hoe marketing op de ziekte inspeelt... En ja, tuurlijk weet ik dat kankeronderzoek geld kost en dat zo’n media en corporate aandacht geld in het laadje brengt, maar door borstkanker te banaliseren tot een glossy, een roze speldje of paraplu wordt de ziekte misschien wel bespreekbaar en bijgevolg ook bestrijdbaar, maar wat heeft een vrouw met borstkanker eraan? Doet die media aandacht, psychologisch, gezien dan niet meer kwaad dan goed? Als ‘borskanker-leekjes’ de indruk hebben dat borstkanker champagne en bonbons is, in plaats van angst, machteloosheid en heel veel onzekerheid? ..... Het laat mij in ieder geval zitten met een dubbel gevoel....

09:00 Gepost door me, myself and cancer in Algemeen | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

Commentaren

Je moet blij zijn dat je 'maar' borstkanker hebt...wist iemand me ooit te vertellen...Ja deuh...Wat ze bedoelde was...Borstkanker is vandaag de dag goed te genezen...de overlevingskansen zijn bij deze soort kanker het grootst...en tuurlijk is dat zo...maar het neemt niet weg dat het kanker is en blijft...Omdat 1 op 9 vrouwen kanker krijgen, wil niet zeggen dat het daarom minder erg is...dat wij geen angst kennen...Of nog zo eentje...kijk Martine Jonckheere eens dansen bij sterren op de dansvloer...amaai die is wel snel gerecupereerd van haar borstkanker hé...de onderliggende boodschap naar mij toe...jij doet er wel lang over hé! Pfttt...het is een goede zaak dat BK geen taboe meer is...maar het nu romantiseren en vergelijken met sex and the city...Ik begrijp je gevoel!

Gepost door: Wenneke | 14-12-08

plus plus al dat gedoe van "als je er vroeg genoeg bij bent", alsof je maar wat hebt aangeknoeid en te lang gewacht en het dus je eigen schuld is dat je na bijna 9 jaar (in mijn geval) zowat onafgebroken chemo nog niet genezen bent.
Chica, ik denk aan je hoor! De hele tijd! X

Gepost door: saskia | 14-12-08

??? Sommigen begrijpen het dus duidelijk niet. OK, we willen dat vrouwen beseffen welk kwaad er schuilt en dat ze zichzelf laten screenen ... maar dat sommigen dit zo ludiek opvatten! Getuigt toch maar dat onze samenleving tegenwoordig iets te vlotjes op de verkeerde wijze over BK spreekt.

Ik sluit mij dan ook volledig aan bij Wen ... I know the feeling!

Gepost door: GI Sanne | 15-12-08

Zelfs ooit een (mannelijke) dokter ontmoet die het "oppeppende praatje met de patiënt" toch niet helemaal onder de knie had. Dat werd duidelijk toen hij zei dat een borst verliezen toch ni zo erg was. Het kon nog veel erger. Zoals een been verliezen of zo.
Halllooooo ?!?!
Alsof enige vergelijking opgaat ?

Gepost door: els | 15-12-08

Wat een uilskuiken die schoonheidsspecialiste!
Ik begrijp je frustratie, dat dubbele gevoel blijf ik ook hebben, dat 'rooskleurige' rond borstkanker...
Maar, laat ons 'proberen' daar onze energie niet in te steken in al die mensen die er geen bal van begrijpen. [i]Proberen...[i]

Gepost door: rikkert | 15-12-08

omg... om het met een SAC-term uit te drukken. Dubbel ja. Dubbel dom van dat mens... om zo een hoop nonsens uit te kramen ... maar ik denk dat de meesten nog wel de ernst van kanker kunnen inzien ondanks het glossy karakter van de campagnes. Het is een dun balanceerkoord tussen hoop geven aan patiënten en hun families, taboes doorbreken en het minimaliseren van wat we allemaal moeten doormaken... Om nog maar te zwijgen van de commerciële logica om geld in te zamelen ... daar denk ik dan verstand op nul (allez we zullen nog een beetje kritisch moeten blijven lol)!En inderdaad, net zoals Rikkert zegt ... PROBEREN om de nonsens te negeren en ons eigen verhaal maken ...

Gepost door: flupque | 16-12-08

Waarom, zo vraag ik me af, reageren er hier alleen lotgenoten? Zij zitten in dezelfde situatie, begrijpen en steunen je.
Ik zou ook eens graag van andere mensen wat reacties willen lezen. Het lijkt alsof die hun mond niet durven opentrekken. Inderdaad met het risico van niet zelf mee te maken.
Uiteraard vind ik die misplaatste uitlatingen van anderen ook redelijk dom, maar begrijp ook dat zij niet weten wat jullie doormaken.

Gepost door: zapnimf | 17-12-08

Ik kan snappen dat zo'n uitspraken frustrerend zijn, maar aan de andere kant kan ik die schoonheidsspecialiste ergens wel begrijpen. Zoals ze zelf al aangaf heeft ze zelf nog maar nauwelijks met kanker te maken gehad. En kent ze het dus enkel maar uit de boekjes. En zo'n uitspraken komen, dus idd voort uit de 'rooskleurige' berichtgeving rond kanker. Want wat krijg je meestal te lezen. Dat is of het goed of slecht afgelopen is met een persoon, maar van het proces tss de ontdekking en de genezing of het hervallen of in het slechtste geval het overlijden van de persoon daar wordt in veel gevallen met geen woord over gerept. En soms lees je ook eens over hoe lotgenoten elkaar vinden in de strijd tg kanker. Dus ergens is 't niet verwonderlijk dat sommige mensen dan een verkeerd beeld hebben van wat kanker hebben betekend. En bijgevolg dus uitspraken doen die door kankerpatiënten, als dom worden ervaren. Ik vind het heel erg logisch dat op dit soort van blogs enkel lotgenoten of mensen die aan de zijlijn kanker hebben meegemaakt hier reageren. Wat moeten andere mensen hier zeggen? Ze hebben geen flauw benul van wat het is om met kanker geconfronteerd te worden. 't Is dan ook zeer moeilijk om (zinnig) te reageren op een blog als deze. Daardoor dat ze veelal stilzwijgend meelezen.

Met vriendelijke groeten
Een 24-jarig meisje die zelf nog niks met kanker te maken heeft gehad. Het feit dat mijn oma er aan gestorven is voor ik geboren ben, heeft er alleen voor gezorgd dat ik er meer over wou weten. Het gevoel van onsterfelijkheid die sommige mensen kennen, heb ik nooit gekend. Wellicht ook door dit feit en andere confrontaties met de dood.

Gepost door: Lies R | 18-12-08

Hallo Probeer extra te genieten van de kerst periode met je kapoen.
Groetjes.

Gepost door: Ma Elly | 18-12-08

boekje Als die glossy cover van Pink Ribbon er voor zorgt dat iemand zo'n uitspraken doen, dat ze de glos er dan afhalen hé.
Als er een magazine gemaakt wordt rond borstkanker denk ik niet dat het zo banaal is.
Daarom ook dat ik er blijf over praten, het is de manier om mensen de juiste informatie te geven.
warme knuffel,
Katleen

Gepost door: Katleen | 21-12-08

De commentaren zijn gesloten.