13-05-09

Healthy and spiritual living for dummies

Als je een ziekte hebt zoals kanker, dan stel je je vragen, allerlei soorten van vragen die soms weinig met elkaar te maken hebben, maar je wel bezig houden... Waarom (en alle varianten daar op)? Wat is mijn behandelingschema? Wanneer ben ik genezen? Wat kan ik doen om te vermijden dat het terug komt? Wat ga ik anders doen in mijn leven éénmaal ik beter ben? Welke les moet ik hier uitleren, wat kan ik wel eten tijdens de chemo? Wat wil ik eten?....etc., etc., etc., ....En een mens zou geen mens zijn moest ie niet op zoek gaan naar antwoorden.. in het diepste van zijn ziel, tijdens laat-avond gesprekken met dierbaren, in gezonde voeding, in positief denken, in boeken.... Sinds mijn diagnose 2 jaar geleden, is mij al menig boek aangeraden,...Gaande van ‘Anti-kanker’ (van Dr. David Servan-Schreiber) tot ‘de kracht van het nu’ (van Eckhart Tolle) en van ‘Eten, bidden, beminnen’ (van Elizabeth Gilbert) tot het hele oeuvre van Paolo Coelho..... Sommigen heb ik gelezen, anderen ben ik in begonnen, ....  bij bepaalde boeken kreeg ik de kriebels en dacht ik ‘whatever’, bij andere maakte ik notities en kanttekeningen....

Ik weet niet echt of de ‘openbaringen’ die vermeld worden in het soort boeken zoals hierboven vernoemd, echt iets voor mij zijn,... ik heb er het geduld en de discipline niet voor, denk ik.... maar na 2 jaar van ‘soul searching’ en lezen over de krachten van groene groentjes en rode besjes moet ik wel toegeven dat er hier en daar een paar dingen zijn blijven hangen... en die ik toe pas.... een soort van ‘eigen’ interpreatie van spiritualiteit en organische groentjes  meet western woman, zeg maar,... gemakkelijk, smakelijk (meestal toch)en fun (ja, ik shop wat af!)... ik ben er niet zeker van wat de Gilberts, Eckharts en Schreibers van deze wereld voor ogen hebben en of ze mijn ‘spiritual and healthy living for dummies’ zouden bewieroken of gezond noemen,... but it works, zelfs voor een luie en ondisciplineerde vlo als ik...

Wat doe ik dan wel dat me zo bijzonder doet voelen? ...Ha, vooral veel besjes, frambozen, braambessen, blauwe bessen, alfalfa scheuten,  waterkers (voor anti-oxidanten) en pure fondant ( de gezondste van de chocolades) eten, sapjes (van alle soorten en alle kleuren) en water drinken, mensen die energie vergen en opslorpen mijden en mensen die energie uitstralen en geven bewust opzoeken, het kind in mij loslaten als ik met zoonlief speel, dankbaar zijn voor en genieten de dingen en mensen in mijn leven die wel leuk zijn en toegeven aan materialisme... En vooral dat laatste vind ik belangrijk, hoe oppervlakkig dat ook klinkt... Elke zelfverklaarde goeroe die de voorbije 5 jaar een boek geschreven heeft schudt waarschijnelijk ontgoocheld zijn hoofd,... en dat mogen ze, ik heb het er ook effe moeilijk mee gehad.... iedereen wil je namelijk overtuigen dat  een nieuwe paar schoenen of het kleedje in dit seizoens modekleur je niet gelukkig kan maken dat alleen innerlijk rust, vrede en evenwicht dat kan,... maar guess what,  ik heb ontdekt dat ik van mooie dingen houd,... ik weet dat klinkt oh zo fout klinkt in deze tijden van mindfullness, ‘zen workshops’ en ‘vind je innerlijke kracht’ lezingen en ....ik heb er me ook schuldig over gevoeld, over deze typisch kapitalistische eigenschap, ik heb het proberen te bedwingen, me mooie kleedjes ontzegt, mijn ogen gesloten als ik voorbij een Zara Home of Autour du monde wandelde,...ik heb geprobeerd me te concentreren op de mooie kleuren van de natuur of de oprechte glimlach van het onbekende kind in de straat, ... maar ik kon er niet van genieten zoals de boeken voorspelden dat ik zou en moest doen want ik kon alleen maar aan het diepe blauw van het kleedje in de winkel denken of aan hoe mooi die met zilverdraad afgezette bedsprei uit die andere winkel zou staan in mijn kamer.... tja, wat kan ik zeggen, ik word gewoon gelukkig als ik mezelf iets moois gun.... en dat toegeven maakt mij misschien oppervlakkig in de ogen van sommigen, maar maakt mij vooral wie ik ben én gelukkig met wie ik ben(en ik denk dat het uiteindelijk dat is dat elke ‘goeroe’ in zijn boek belooft dat de lezer zal bereiken).... iemand die graag besjes vol anti-oxidanten eet in een diep blauw kleedje op een prachtige bedsprei terwijl ze de wijze woorden van Kalil Gibran probeert te interpreteren....

09:26 Gepost door me, myself and cancer in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) |  Facebook |

Commentaren

:) Hehe geniet jij maar van al dat lekkers in al dat moois. Schoonheid opzoeken en materialisme lijken mij alvast geen synoniemen! Ik vind jouw weg alvast heel veel wijsheid en evenwicht uitstralen!!!

Gepost door: flupque | 13-05-09

Ik vind niet dat je dat onder de noemer materialisme kunt plaatsen, veel eerder onder de noemer: de dingen die je blij maken doen, kopen, eten... en als dat nu net dat mooie kleedje of whatever is, niet twijfelen (doe ik ook niet), maar gewoon ervan genieten!

Gepost door: Elly | 13-05-09

Niemand hoeft zich schuldig te voelen omdat die zichzelf iets gunt. Genieten mag je niet uitstellen en als net dat je deugd doet moet je 't gewoon doen. Het maakt het kind in ons wakker, het maakt ons even euforisch blij en we kunnen er weer wat beter tegen :-).

Gepost door: tania | 13-05-09

Heel leuk geschreven, en ik kan me ook volledig vinden in wat je schrijft. Ik heb dan wel geen kanker, maar leef volledig zoals jou. Ik let ook veel op mijn voeding, las sommige boeken die je hierboven aanhaalt, en ik kan inderdaad ook wegdromen met die mooie jurk en prachtige zijden lakens in mijn hoofd. Tja, soms denk ik ook wel eens dat ik 'oppervlakkig' ben, maar ik hou ook zo veel van mooie dingen, en ja, dat maakt je blij. Dus waarom niet? Het maakt mij alvast gelukkiger, en uiteindelijk proberen we dat toch allen te zijn.

Goed geschreven trouwens, je stukje!

Gepost door: een toevallige meelezer | 13-05-09

super... super stukje! en waarheid als een koe, voor meer mensen dan jij alleen vermoed ik! dit is wat ik Carpe diem noem en 'genieten' en 'gelukkig zijn met wie je bent'... eclectisch spiritualisme of zoiets... en zoals flupque zegt, jouw weg is er eentje van wijsheid en evenwicht... houden zo!

Gepost door: tricky | 15-05-09

Heel belangrijk om al die wijsheid uit de boeken niet op de korrel te nemen.
Jij voelt je goed in dat blauwe kleedje, kopen dus!
En die bessen zijn idd. gezond, maar ook heel lekker, dus bessen vreten maar!

Prachtig geschreven, heb genoten van je spinsels!

Gepost door: rikkert | 16-05-09

De commentaren zijn gesloten.